What is data intelligence?

What is data intelligence?

Veri zekası kuruluşunuzun verilerine, kalitesine, bağlamına, kullanımına ve etkisine daha geniş ve derin bir anlayış kazandırmak için metaverilerin aktif olarak kullanılmasını ifade eder. Veri zekası güvenilir ve yüksek değerli verilerinizi keşfetmenize, güvenmenize, yönetmenize ve bu verileri daha iyi kararlar ve sonuçlar elde etmek için kullanmanıza ve risklere karşı daha iyi koruma sağlamanıza olanak tanır

Veri zekası ve veri yönetişimi ilişkisi

Veri zekası ve veri yönetişimi birbirini destekleyen ve mümkün kılan bir ilişkiye sahiptir. Veri yönetişimi hem kuruluşunuzun verileriyle ilgili riskleri azaltmak için savunmacı veri yönetişimi hem de veri kullanıcıları arasında yüksek değerli veri varlıklarının farkındalığını artırmak ve kullanımını teşvik etmek için saldırgan veri yönetişimi olmak üzere veri varlıklarınızı nasıl yöneteceğinizi yönlendiren kapsayıcı organizasyonel bir çerçevedir. Veri zekası, verileriniz hakkında içgörü sağlar ve veri yönetişimi uygulamalarınızı pragmatik bir şekilde uygulamanıza ve başarılı olmanıza yardımcı olacak teknolojiyi sunar.

Veri yönetişimi, veri varlıklarının yönetimi, sosyalizasyonu ve erişilebilirliği üzerinde yetki, kontrol ve proaktif ve işbirlikçi karar alma süreçlerini içerir. Veri yönetişimi, verilerin güvenliğini, kalitesini ve değerini en üst düzeye çıkarmak amacıyla organizasyon içinde veri varlıklarının yönetimini resmileştirir. Veri yönetişimi, hedeflerine ulaşmak için insanların, süreçlerin, politikaların ve teknolojinin birlikte çalışmasını gerektirir.

Veri zekası, veri sahipleri, veri sorumluları ve veri kullanıcıları dahil olmak üzere veri yönetişimi ekiplerini destekler ve mümkün kılar; bu ekipler, verileri korumak, kurumsal veri okuryazarlığını artırmak ve güvenilir, yüksek değerli verilerin kuruluş genelinde daha kolay bulunup kullanılmasını sağlamak için işbirliği içinde çalışır.

Veri zekası ve veri analitiği ilişkisi

Veri analitiği ve veri zekası da sinerjik olarak uyum içindedir. Veri analitiği veriyi kullanarak içgörüler ve değer üretme sürecidir, veri zekası ise verinin kalitesini ve anlamını sağlamlaştıran temel bir unsurdur. Veri zekasımeta veri odaklı içgörüler ve yönetişim sağlayarak veri analitiğini destekler ve mümkün kılar. Veri zekası ve veri analitiği veri hazırlığı, modelleme ve yönetişim için kritik bir merkez oluşturmak üzere birlikte çalışır.

Veri analitiği, veri madenciliği, makine öğrenimi, istatistik, görselleştirme ve raporlama gibi çeşitli araç ve tekniklerin kullanılmasıyla çeşitli kaynaklar ve alanlardan gelen verilerin işlenmesi ve analizini içerir. Veri analitiği, verilerinizi etkili bir şekilde kullanarak iş sonuçları ve değer elde etmenize yardımcı olur.

Veri zekası, meta verileri kullanarak verilerinizi keşfetmenize, takip etmenize ve erişimini yönetmenize ve onları uygun iş bağlamına yerleştirmenize yardımcı olur. Veri zekası yazılımı, iş terimlerinin, iş kurallarının, iş politikalarının ve verilerinizle ilgili temel ölçütlerin geliştirilmesi ve standartlaştırılması için altyapı sağlar; böylece organizasyonunuzdaki herkes, veriler hakkında konuşurken ve veri analitiği panolarını ve raporlamalarını uygularken aynı dili konuşur. Veri zekası, veri analitiği araçlarından yararlanırken güven duymanızı sağlar çünkü kuruluşların altta yatan verinin doğru ve güvenilir olmasını sağlamasına yardımcı olur.

keyboard_arrow_up