Bulut Bilişim Fark Edilmeli

Dünya piyasaları için bulut bilişimi, farkına varılmış ve artık gelişim aşamasına geçmiş bir yapı olarak görmeliyiz. Özellikle Yazılım Hizmetleri ve Altyapı Hizmetleri hızlı bir büyüme trendinde. Bu aşamada da özellikle Amerika ve ardından Avrupa büyük bir rol oynuyor. Türkiye’de işler biraz daha yavaş ilerliyor, şu an hala emekleme aşamasındayız diyebiliriz. Bunun yanısıra Türkiye piyasası dünya piyasalarından farklı olarak altyapı hizmetlerinde bir adım önde görünüyor. Ancak yakın bir zamanda bu farklar kapanacaktır.

Özellikle KOBİ’ler bulut bilişime oldukça hızlı bir şekilde adapte olmuş durumdalar. Bunun temel nedeni de çok düşük maliyetlerle üst seviye hizmet alabiliyor olmaları. Aynı şekilde yeni kurulan şirketler için de yatırım maliyetlerinin çok düşük olması bulut bilişimi çok tercih edilen bir çözüm haline getiriyor.

Türkiye’nin bulut bilişim çözümlerinde üretim yetersizlikleri var ancak bu sıkıntı sadece bulut bilişim ve büyük veri konularında değerlendirilmemeli. Bilişim sektörünün genelinde kalifiye çalışan sayısının az olması, firmaların yerel çözümler üretmek yerine yabancı çözümlere yönelmeleri temel problem. Maalesef özellikle bu alanda arz ve talep arasındaki dengesizliğin en bariz örneğini görüyoruz. Ancak bulut bilişimin bir alt adımı olan PaaS – Platform hizmetleri burada çok kritik bir rol oynayabilir. Bu tarz platformlar sayesinde bir yazılımcı yetkinliğine ihtiyaç kalmadan, herhangi bir iş analistinin de tasarlayabileceği uygulamalar geliştirmek artık mümkün. Dolayısıyla bu teknolojileri kullanarak arz kümesi büyütülebilir.

Bulut bilişimin yaygınlaştırılmasında eğitim ve tanıtımlar çok önemli rol oynayacaktır. Ancak burada yapılacak yatırımlar uzun vadede bu sıkıntının ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Kısa vadeli çözüm olaraksa teşvik programları çok önemli. Bu teşvikler sayesinde firmalar kendilerini dışarıya ifade edebilmek için gerekli nefese sahip olabiliyorlar.

Büyük veri kavramı ve bunlar için sunulan çözümler aslında yeni kavramlar değiller. Son 10 yıldır farklı isimlerle bu tarz çalışmalar birçok sektörde kullanılıyor. Tabi bulut bilişim sayesinde bu büyük verilerin işlenmesi için gerekli sistemlere erişim çok daha kolay bir hale geldi. Bu çok önemli bir imkan. Örneğin hizmet sektöründe müşteri memnuniyeti veya bireyselleştirilmiş hizmet sunabilmek için, müşteri bilgilerini analiz edip yorumlayabilmek artık çok daha mümkün.

keyboard_arrow_up