Finans Sektöründe Uyumluluk ve Risk Yönetimi

Finans sekörü en yoğun teknoloji kullanımı olan sektörlerden birisi. Bu paralelde kurumlar temel çekirdek uygulamaları ya dahili kaynaklarla çözmek ya da çok çok sıkı servis seviye anlaşmaları ile ve kendini kanıtlamış ürünlerle dış kaynaklardan temin etmekteler. Ancak kaynaklarını optimize etmek amacıyla diğer çevre ve destek uygulamalarda daha esnek davranılabiliyor.

Bu sektörde yapılan işin çeşitliliği ve bu işlerin içinde uyumluluk açısından yükümlülükleri yerine getirmek en ciddi zorluklardan birisini oluşturuyor. Hem süreçler karmaşık ve çok boyutlu, hem denetim yükü yoğun. Tüm bunları birlikte yönetebilmeye çalışmak ise oldukça zor.

İşte bu noktada süreç modelleme araçları en etkin çözümü sunan teknolojiler olarak imdada yetişiyor.

Çok yüksek rekabetin olduğu bu sektörde verimlilik de ayrı bir önem verilmesi gerekli konu ve bu araçlar bu konuda da ciddi destek sağlıyorlar. Kurumsal mimari uygulamalarına yönelik de çok geniş imkanlar sunan bu yazılımlar kurumların ölçeğiden bağımsız olarak uçtan uça tüm süreçlerini ve süreçlerinin gerçekleştirilmesinde rol alan ve izlenmesi gereken organizasyon birimi, uygulama, kontrol noktası gibi her türlü unsuru bir bütünlük içerisinde yönetebilmeye imkan sağlıyor.

Bu araçlarla en basit anlamda süreç akışlarının dokümante edilmesinden başlayarak iş sürekliliği, uyum yönetimi, en alt detayda kurumsal mimari bileşenlerinin yönetimine kadar varan yönetim yapıları oluşturmak mümkün. Herhangi yeni bir hizmetin devreye alınması öncesinde ilgili süreçlerin tasarımı, işleyiş testleri ve teknoloji gereksinimlerini belirlemek için de en uygun ortamı bu araçlar sağlıyor.

Süreç modelleme araçlarının en etkin kullanım alanlarından birisi de finansal kurumlardaki gibi dağıtık yapıdaki organizasyonlarda, çalışanlara, işleyiş ve değişiklikler hakkında gerekli iletişimi sağlamak. Değişim yönetiminin de vazgeçilmez bir unsuru olarak herhangi bir değişim planlamasında sağlıklı ekti analizleri yapabilmek için de bu araçları kullanmak en uygun yöntem.

Kurumlarda bu yöndeki çözümlerin kullanımında öncelikli tetikleyici uyum gereksinimleri oluyor, ancak bu uygulama alanından yola çıkarak süreç yönetimi, kurumsal mimari, iş analizi, risk yönetimi, iş sürekliliği, kurumsal BT yönetimi gibi pek çok konuda da sağlayacağı katma değeri düşünerek finans kurumlarından önümüzdeki dönemde en önemli yatırım ve proje konularında birisi olması kaçınılmaz bir alan.


keyboard_arrow_up